Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedovoľme Putinovi kolonizovať odkaz SNP

.marína Gálisová .názory

Banská Bystrica zažila čudné návštevy. V areáli pamätníka SNP kládli vence proruskí motorkári Brat za brata a kričali: „My sme tu doma!“ Po nich hučali mestom motorkári na nerozoznanie podobní slovenskej odnoži ruských Nočných vlkov.

Marína Gálisová

nie tak dávno Peter Zajac označil za jeden z hlavných problémov tejto krajiny to, že nemáme pamäť. Tak si ju osviežme banskobystrickými momentkami. Prečo? Pretože Banská Bystrica, akokoľvek by sa občas z Bratislavy zdalo, nie je bezvýznamné mesto, ale je to, prinajmenšom vždy v auguste, politicky významný kus zeme. Tu, v Banskej Bystrici, pri pamätníku SNP, ale aj na Námestí SNP a v priľahlých uliciach, sa bojuje o to, komu patrí odkaz Povstania. A hlavne o to, čo odkaz Povstania pre dnešok znamená a ako formuje našu spoločnosť aj dnes, aj do budúcnosti.

momentka prvá – Putin a Noční vlci pri pamätníku SNP

V roku 2018 bol ešte riaditeľom Múzea SNP, teda aj slávneho bystrického pamätníka SNP, Stanislav Mičev. Ten, ktorý sa snažil tváriť ako antikotlebovec a proti Marianovi Kotlebovi kandidoval na bystrického župana. Lenže presne tento pán Mičev urobil zároveň veci, na ktoré by bol Kotleba (a dnes aj Uhrík, Suja a spol.) hrdý. Po prvé, v tom roku 2018 s nadšenými slovami chvály zverejnil fotografie z návštevy ruských Nočných vlkov pri pamätníku SNP. Bola z toho facebooková hanba a fotografie napokon zmazal, ale pamäť sa zmazať nedá – ani na Slovensku. Po druhé, presne tento pán Mičev sa v roku 2014, už po anexii Krymu Putinovým Ruskom, vyjadril, že na oslavy SNP do Banskej Bystrice je úplne normálne pozvať Vladimira Putina – pretože podľa neho tam Vladimir Putin jednoducho „patrí“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite