Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vždy sa nájde nejaký okupant

.juraj Petrovič .názory

21. august 1968 som nezažil. Zažil som ale 24. február 2022 a dokážem si predstaviť, ako sa museli cítiť moji rodičia, keď sa dozvedeli, že cez hranice do Československa vstúpilo vyše pol milióna vojakov.

Juraj Petrovič

v to ráno, keď sme sledovali, ako na Ukrajinu prúdia ruské vojská, mnohí z tých, čo augustovú okupáciu zažili, museli mať dejá vu. Mnohí z nás, ktorí ju nezažili, pocítili strach, aký sme dovtedy nepoznali, strach z vojny. Niekto sa chystal na útek, niekto na obranu. A niekto, možno, aj na kolaboráciu.

Zdvihla sa nebývalá vlna podpory a pomoci, kto mohol, ten pomáhal, ubytovával ukrajinských utečencov, vozil z hraníc a na hranice ľudí a materiál, dobrovoľníci a neskôr aj štát ukázali, že sa vieme postarať o ľudí, postihnutých vojnou. Podpora Ruska a jeho diktátora Putina klesla na historické minimum. Stále to síce bolo európske maximum, ale predsa, v štáte, kde si ruskí agenti a ruská propaganda desaťročia nerušene robili čo chceli, to bol nádejný vývoj. 

Dnes, takmer rok a pol od začiatku ruskej agresie je situácia iná. Rôzni chcimírovia rozprávajú verejne o tom, že treba pomoc Ukrajine zastaviť, lebo to len predlžuje vojnu a utrpenie civilistov. Zatvárajú oči pred faktom, že zastavenie pomoci Ukrajine bude znamenať jej koniec a nekonečne väčšie utrpenie jej civilného obyvateľstva. Buča nám ukázala, ako sa správajú ruskí okupanti v krajine, ktorá sa im bráni. Nie je žiadny dôvod myslieť si, že v kapitulovanej Ukrajine by sa správali inak. Dejiny ruského správania k Ukrajincom sú plné násilia, vraždenia, teroru, hladu a genocídy. Prečo by to malo byť teraz iné, keď v Kremli sedí Stalinov pohrobok a snaživý učeň?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite