Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedine, že by si ju poprosil

.martin Mojžiš .názory

Od Milana Kunderu som prečítal len jeden a pol knihy. Odniesol som si z nich takéto ponaučenie: život je príliš krátky na to, aby som zrovna ja čítal zrovna tohto autora.

Martin Mojžiš

viem, že Milan Kundera je považovaný za veľkého spisovateľa. Viem tiež, že pre veľa ľudí, ktorých si vážim, patrí k obľúbeným autorom. To, že u mňa to tak nie je, v žiadnom prípade neznamená, že tí ľudia sa mýlia alebo že majú zlý vkus. Znamená to len toľko, že v tejto veci máme iný vkus. Keďže však pozitívne vnímanie Kunderu ďaleko prevláda (aspoň tak sa mi zdá), možno stojí za pár slov objasnenie vzniku jedného negatívneho názoru.

Jediná Kunderova kniha, ktorú som kedysi dávno prečítal, bola Život je jinde. Pokiaľ sa môžem spoľahnúť na svoju nespoľahlivú pamäť, môj pocit z tej knihy bol takýto: 1. Autor je nesmierne talentovaný, nápaditý a šikovný spisovateľ. 2. Autor niekedy v minulosti zrejme niekoho udal komunistickej štátnej bezpečnosti. 3. Táto kniha nie je úprimným vyrozprávaním sa z tohto udania, je oveľa viac zahmlievaním, než priznaním. 4. Takéhoto autora nemám záujem ďalej čítať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite