Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Kažimír sa cíti nevinný? Hm...

.marína Gálisová .názory

Pred súdom stojí guvernér Národnej banky Slovenska, bývalý minister financií Slovenska. Peter Kažimír. Cíti sa nevinný. Ale niečo tu nesedí.

Marína Gálisová

v pondelok sa začalo hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde, v ktorom je Peter Kažimír obžalovaný z podplácania. Dnešný guvernér Národnej banky Slovenska podľa obžaloby v čase, keď bol ministrom financií vo vláde Smeru, odovzdal Františkovi Imreczemu, vtedy šéfovi finančnej správy, úplatok: 48-tisíc eur.

Za 48-tisíc eur mal Imrecze vybaviť prednostné vyplatenie nárokov na odmerný odpočet dane z pridanej hodnoty, čo sa týkalo niekoľkých firiem (Loject 1 až Loject 6) a dohromady predstavovalo sumu viac ako tri milióny eur.

Petra Kažimíra obvinili z podplácania už skôr, ale vtedy mu obvinenie Generálna prokuratúra SR stihla zrušiť. No a potom bol z tohto skutku obvinený znovu, vlani na jeseň. A v apríli vydal sudca Špeciálneho trestného súdu v Pezinku trestný rozkaz, ktorým uznal Kažimíra (zatiaľ neprávoplatne) za vinného z podplácania. Plus mu uložil peňažný trest 100-tisíc eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite