Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Okúzlenie Ruskom alebo „keď mi zdochne sliepka...“

.tomáš Zálešák .názory

Bývali časy. Boli sme súčasťou sovietskeho bloku a mnoho rokov sa povinne učili ruštinu (čo je jeden z dôvodov, prečo ju väčšina populácie nikdy poriadne neovládala). Každodenná skúsenosť šedivej, ubíjajúcej bezútešnosti reálneho socializmu fatálne odoberala presvedčivosť opakovaným tvrdeniam oficiálnej propagandy o nadradenej kvalite všetkého ruského.

Tomáš Zálešák

neverili tomu ani domáci mocipáni, tí o tom konieckoncov vedeli svoje; veď s nami ani nechodili nakupovať do tých istých obchodov. Ba aj tým, ktorí tomu ešte stále verili, liezlo na nervy to neustále odsúvanie svetlých zajtrajškov do neistej budúcnosti.

A vôbec, stačí zaloviť v pamäti a – ak to ešte ide – rozpomenúť sa na všetky tie vtipy o kvalite ruských výrobkov a techniky, o ruskej mierovej politike, ruskej životnej úrovni, aj o tom, že priateľov si vyberáme, ale za bratov nemôžeme.

Sovietsky recept na šťastie medzičasom skrachoval. Láska k Rusku už pre nás nie je povinnosť, je to voľba. A ajhľa, zrazu to funguje!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite