Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Detegujem reakcie

.martin Mojžiš .názory

Nedávno som sa v relácii .pod lampou posťažoval na spisovné slovo detegovať, ktoré nemám rád. Dostal som niekoľko reakcií, rád by som na ne reagoval.

Martin Mojžiš

v prvom rade sa chcem za tie reakcie poďakovať. V priateľskom tóne mi vysvetlili, že slovo detegovať je úplne v poriadku. A že podobne, ako máme reaktor a reakciu a pritom reagujeme, tak máme aj detektor a detekciu a pritom detegujeme (súvisí to vraj s latinským základom týchto slov).

Tento argument by som pokojne prijal, keby išlo o umelý problém. Pre mňa to však boli živé slová, pretože v časticovej fyzike (a v niektorých ďalších vedeckých oblastiach) boli slová detektor, detekcia a detekovať pomerne frekventované. Nepamätám sa, že by som počas niekoľkých desiatok rokov niekde počul alebo videl slovo detegovať, všetci sme hovorili a písali detekovať. Až kým jedného dňa neprišli slovenčinári s tým, že musíme začať hovoriť a písať inak.

„Je úlohou jazykovedcov skúmať živý jazyk, alebo je ich úlohou určovať jazyk, ktorý musia ostatní používať? “

Podobne to bolo so slovom doktorand.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite