Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Prečo SaS nevyhráva voľby

.štefan Hríb .názory

Spolu s Michalom Vašečkom sme boli ako čestní hostia pozvaní vystúpiť na kongrese SaS. Delegátom som povedal toto.

Štefan Hríb

vážený kongres SaS,

pred troma rokmi ste boli súčasťou ústavnej väčšiny. Mali ste v rukách zásadnú zmenu generálnej prokuratúry a teda návrat spravodlivosti, ozdravenie zdravotníctva, oživenie školstva, návrat slobody a teda dynamiky do ekonomiky. Mali ste v rukách normálnejšie Slovensko. Dnes, po troch rokoch riešia všetky štyri strany bývalej ústavnej väčšiny otázku, ako sa dostať do parlamentu. Čo sa stalo a čo z toho vyplýva pre SaS?

Áno, stala sa pandémia, vojna a inflácia s čím ste nemohli veľa urobiť. Ale to nie je celý príbeh neúspechu štvorkoalície. Ten neúspech sa totiž začal tým, že jadrom koalície sa stalo spojenectvo Igora Matoviča s Borisom Kollárom. Tým boli zmarené nádeje na kľúčové reformy a v skutočnosti aj nádej na normálnejšie Slovensko. Stalo sa to už vtedy, keď sa prvý stal premiérom a nominoval ministra zdravotníctva a keď sa druhý stal predsedom parlamentu a nominoval generálneho prokurátora a šéfa SIS.

Takto založená zmena nemohla dopadnúť dobre ani vtedy, ak by SaS vytvorila blokačné spojenectvo s vtedy ešte dôležitou stranou Za ľudí. Je chyba, že ste to neurobili, ale podstatu by to už neopravilo. 

Je teda v dnešnom stave Slovenska SaS nevinne? Nie, nie je.

Najskôr ale spomeniem tri Vaše dobré body. V prvom rade oceňujem – aj pre mňa prekvapujúcu – zdržanlivosť vášho vedenia voči faulom v koalícii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite