Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Pravda Dany Němcovej

.štefan Hríb .názory .editoriál

Ľudí, ktorí vzdorovali komunizmu až za hranicu svojej slobody, nebolo veľa. Ale tí, ktorí takto uprednostnili pravdu pred pohodlnou všadeprítomnou lžou, sa stali merítkom pre celú novembrovú generáciu. Ako pani Dana Němcová.

Štefan Hríb

patrím ku generácii, ktorá zažila November 1989 ako definičný okamih. Spor totalitnej lži so slobodnými ľuďmi bol vtedy na okamih ukončený triumfom pravdy. No hoci v ďalšom desaťročí sloboda a pravda znovu často prehrávali, fakt, že pravda existuje a že je vecou elementárnej sebaúcty stáť za ňou, aj keď to zabolí, ešte nebolo možné poprieť. 

Nebolo to možné, pretože tu ešte žili ľudia ako Dana Němcová, ktorí boli naším svedomím. Toto bola nenahraditeľná rola československých disidentov. Pavel Tigrid, Ivan Medek, Lída Rakušanová, Václav Havel, Agneša Kalinová, František Mikloško, Dana Němcová a ďalší slobodní ľudia tvorili merítko pre všetko, čo sa tu po roku 1989 dialo.

„Pravda Dany Němcovej bola tichá, láskavá a milosrdná.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite