Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Happy Birthday, Aliancia

.marína Gálisová .názory .týždeň

Rusko napadlo Ukrajinu preto, že ona v NATO nie je. Keby v ňom bola, tak ju nechá na pokoji. Členom NATO je oddnes aj Fínsko, čo je husársky kúsok Putina – len on túto dôsledne neutrálnu krajinu presvedčil, aby vstúpila do Severoatlantickej aliancie. Happy Birthday, Aliancia, a máme sakra šťastie, že sme tvojím členom.

Marína Gálisová

narodeniny

V deň, keď toto píšem, má NATO narodeniny – vzniklo 4. apríla 1949. Komunisti ho v časoch môjho detstva v neslobodných médiách volali hanlivo „pakt“, a preto mi slovo „pakt“ dodnes neznie hanlivo. Doma pri počúvaní slobodných médií, ktoré púšťali moji rodičia, som totiž rýchlo pochopila, že NATO je v skutočnosti ochrancom slobodného sveta. Dnes sa na NATO v niektorých kruhoch zvaľuje vina za ruskú agresiu – čudáci tvrdia, že nebyť rozširovania NATO smerom na východ, Rusko by nikdy Ukrajinu nenapadlo. V skutočnosti je to naopak: jediné, čo Rusku zabránilo v napadnutí svojich bývalých satelitov, bolo práve to rozšírenie NATO na východ. Rusko napadlo Ukrajinu preto, že ona v NATO nie je. Keby v ňom bola, tak ju nechá na pokoji. Happy Birthday, Aliancia, a máme sakra šťastie, že sme tvojím členom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite