Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojna v Iraku bola úplne správna

.martin Mojžiš .názory

Dvadsať rokov po útoku spojencov na Irak Saddáma Husajna budú po celom svete prevládať negatívne hodnotenia. Takže ponúkame aj jedno skrz-naskrz pozitívne.

Martin Mojžiš

väčšina negatívnych hodnotení druhej vojny v Iraku je založená na dvoch skutočnostiach. Prvou je to, že v Iraku sa nenašli nijaké zbrane hromadného ničenia, hoci invázia bola odôvodňovaná predovšetkým ich existenciou. Druhým faktom je to, že v Iraku sa nepodarilo nastoliť demokraciu západného typu, hoci práve s tým vraj mnohí počítali.

Argument zbraňami hromadného ničenia je od samého začiatku nesprávny, a to obojstranne. Vďaka invázii sme sa dozvedeli, že nebezpečenstvo použitia týchto zbraní Saddámovým režimom nehrozilo. Lenže nebyť invázie, nedozvedeli by sme sa to. Takže argumentovať týmto faktom proti invázii je prinajmenšom čudné. Isteže, vojna bola oficiálne zdôvodňovaná rôznymi spravodajskými informáciami, podľa ktorých tie zbrane Saddám takmer určite mal, a tie informácie sa ukázali byť nesprávne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite