Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Eugena Kordu: Skutočná výška Petra Pavla

.eugen Korda .názory ..týždeň

Všetko nasvedčuje tomu, že v týchto ťažkých časoch si českí voliči vybrali dobre a on bude svoj štát brániť tak, ako to povedal pred rokmi v rozhovore so mnou. Nevadí, že nie je vysoký. To nebol ani Václav Havel.

Eugen Korda

skutočná výška

Petra Pavla som stretol pred niekoľkými rokmi, keď som s ním na zámočku niekde na južnom Slovensku robil rozhovor. Čakal na mňa usadený v kresle. Hovoril o odvahe, statočnosti, o potrebe brániť vlasť a niekedy za slobodu obetovať život. Boli to presvedčivé slová. Už vtedy som si v duchu vravel, že je to výnimočný človek. Neskôr som ho videl už len v televízii. Chodil vojensky vystretý a zdalo sa, že všetkých prevyšuje o hlavu. 

Mýlil som sa. Až keď ako prezident navštívil Slovensko, uvidel som, že nie je ani zďaleka taký vysoký, ako som si myslel. To som pri tom rozhovore však nemal ako zistiť. Vtedy sedel. Televízia, kamery a spôsob jeho chôdze skresľovali. Tento „malý veľký muž“ sa teraz stal súčasťou dejín našich susedov. Dnes nikto nevie s určitosťou povedať, či bude dobrým prezidentom, alebo nie. 

Všetko však nasvedčuje tomu, že v týchto ťažkých časoch si českí voliči vybrali dobre a on bude svoj štát brániť tak, ako to povedal v rozhovore so mnou. Nevadí, že nie je vysoký. To nebol ani Václav Havel.

skutočná nízkosť

Policajná akadémia sa topí v chaose. Jej rektorka Lucia Kurilovská sa síce honosí zbierkou titulov, zdá sa však, že sa viac venuje svojim vystúpeniam v televízii ako zodpovednému riadeniu akadémie. Svedčí o tom prípad, keď bývalý člen špeciálnych vojenských jednotiek Ruskej federácie Šeparnevov vážne postrelil jednu zo študentiek. Vyšetrovanie prípadu je v hmle. Namieste sú otázky, prečo voči páchateľovi doteraz nikto nevzniesol obvinenie, prečo táto riziková osoba vôbec mohla v tejto inštitúcii pôsobiť, prečo mal páchateľ pri sebe súkromnú zbraň a prečo kurz vôbec viedol, keď na to nemal žiadne oprávnenie. Pani rektorka by mala rezignovať z funkcie a radšej sa venovať svojej politickej kariére, prípadne televíznym vystúpeniam.

pán Boh zaplať za chaos?

Ak by výsledkom chaosu, ktorý rozpútali koaliční, ale aj opoziční politici, bol taký volebný výsledok, aký by jednému z hlavných strojcov tohoto chaosu, teda Igorovi Matovičovi, po zrátaní prisúdil menej ako päť percent hlasov, tak by sa možno dalo povedať „Pán Boh zaplať“. Predseda OĽaNO už vie, že tentoraz to nebude mať také jednoduché. Už nikto neuverí videám, na ktorých sa dáva testovať na detektore lži či konfiškuje Počiatkovu vilu.

Citát týždňa:

„dnes som bol svedkom vzácneho úkazu v medzinárodných vzťahoch. Keď emócia a pragmatický spoločný záujem dvoch krajín vedia vytvoriť silnú harmóniu. Nech trvá čo najdlhšie.“ Rastislav Káčer po návšteve českého prezidenta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite