Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trhy sa nachádzajú v konečnej fáze cyklu

.juraj Medvec .názory

Úroky rastú a skoré signály upozorňujú na recesiu hneď za rohom. Všetko ukazuje na to, že sme vo finálnej fáze hospodárskeho cyklu.

Juraj Medvec

recesia sa pomaly, ale isto blíži. Pokles úrokov a mierne uvoľnenie úverových podmienok v posledných mesiacoch nám ale dal akú-takú nádej na mäkké pristátie. Vytrvalo vysoká inflácia však výnosy naprieč dlhopisovou krivkou vyháňa opäť nahor. Tradičné skoré indikátory a signály recesie už žiaria načerveno. Tým najznámejším z nich je takzvaná invertovaná krivka amerických dlhopisov. 

Tento krkolomný názov v skutočnosti odzrkadľuje jednoduchú logiku. Investori požičiavajú dlžníkom peniaze za poplatok – úrok. Čím skôr sa im prostriedky vrátia, tým menšiu prirážku si pýtajú. Čím kratší horizont, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa investori dostanú k svojim peniazom späť. Preto na trojmesačnom dlhu dostane dlžník oveľa nižšie úroky ako napríklad na sedemročnom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite