Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roger Waters je advokát genocídy

.marian Jaslovský .názory

Keď počúvame Mozarta, Bacha alebo Wagnera, tak nám asi jedno, ako žili. A keby aj boli oni, alebo nejakí iní klasici odporní hajzli alebo dokonca vrahovia (aj taký známy skladateľ bol, volal sa Bartolomeo Tromboncino a zavraždil svoju manželku), z mnohých dôvodov nám to nebude prekážať.

Marian Jaslovský

je asi špecifikom rocku, popu a jazzu, že si tých, ktorých texty a hudbu vnímame, si všímame aj po ľudskej stránke.  Tu sa niekedy dá ťažko oddeľovať osobnosť tvorcu od jeho diela a mnohí sme si to overili v praxi: Ja som napríklad ťažko znášal, že sa Jarek Nohavica, ktorého považujem za výnimočného básnika a pesničkára, postavil takpovediac na druhú stranu dejín, a nielen udávaním kolegov, ale aj po revolúcii, keď už si mohol robiť, čo chcel. To, že urobil veľa výnimočných piesní, sa nezmenilo, ale už sa mi prieči pustiť si ho. 

O Nohavicovi sa však dnes nechcem baviť. Témou bude Roger Waters, ktorý opäť zostúpil hlbšie do svojho beztak dosť hlbokého kanála. Totiž: Ruská federácia ho požiadala, aby prehovoril na Bezpečnostnej rade OSN. Téma boli dodávky zbraní Ukrajine. Ruskú agresiu na Ukrajine označil za nelegálnu, ale zároveň vyprovokovanú Západom, a vyzval na ukončenie bojov. V nedávnom rozhovore pre Berliner Zeitung, na základe ktorého Rusi jeho vystúpenie žiadali, vinil z ruskej invázie Západ a Ukrajinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite