Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Maríny Gálisovej: Slovensko má jednu povinnosť a veľkú šancu

.marína Gálisová .názory .týždeň

EÚ sa roky stavala voči Rusku primálo opatrne. Azda s výnimkou svojich východných a severovýchodných členov, ale tí mali priveľa starostí so stavom vlastných inštitúcií, aby ich hlas v Únii naozaj zavážil.

Marína Gálisová

ťažisko EÚ sa posúva

Navyše ani ekonomicky sa nemohli rovnať Nemcom a Francúzom, motoru Únie, ktorý obchod s Ruskom pokladal za nevyhnutnosť. Invázia Ruska na Ukrajinu dala východnej časti EÚ za pravdu – žiaľ, za privysokú cenu. A práve vzhľadom na tú cenu nemožno zanedbať to, čo sa vynorilo: šanca na silnejšiu pozíciu pre Poľsko, Česko, Slovensko a pobaltské krajiny. Podporí ich Švédsko a Fínsko, ale aj Nórsko, nečlen EÚ, no člen Európskeho hospodárskeho priestoru. Na medzinárodných fórach sa o tom hovorí ako o novej realite. Poslanec EP Radek Sikorski tento týždeň vo Washingtone pripomenul, že Poľsko by mohlo mať v EÚ väčšiu silu, nebyť zaťatosti jeho súčasnej vlády.

slovensko je silnejšie, než sa zdá

Slovensko, naopak, nemá problém s vládou, ale s opozíciou. Sme krajina, z ktorej sa Rusi roky snažili robiť klin vrazený do euroatlantických štruktúr. Hybridnou vojnou nám zvalcovali populáciu tak, že cca polovica ľudí by sa tu ochotne poklonila Putinovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite