Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eugen Korda: Zlo

.eugen Korda .názory

„Chtěla bych vyzvat všechny své voliče, aby přišli k volbám a porazili to zlo“, povedala Danuše Nerudová niekoľko minút potom, ako boli zverejnené výsledky prvého kola prezidentských volieb a ona sa dozvedela, že pre ňu sa súboj o Pražský hrad skončil.

Eugen Korda

to isté dnes zopakovala po stretnutí s Petrom Pavlom, ktorý v prvom kole zvíťazil a porazil „zlo“, teda Andreja Babiša. Pani Nerudová tak si kryštalickou čistotou a presne pomenovala to, čím predseda strany ANO klamár a manipulátor je. Zlom. Tento rodený Bratislavčan v jednom zo svojich rozhovorov povedal, že sa cíti byť Čechom a nie Slovákom. V poriadku. 

Na Slovensku nikomu nechýba a bolo by dobré, keby nechýbal ani väčšine českých voličov. Hrá na ich strachy z vojny a drzo klame, že generál Peter Pavel chce Česko zatiahnuť do vojny. Ničoho sa tento spolupracovník Štátnej bezpečnosti a miliardár s podozrivo nadobudnutým majetkom neštíti. Rád by sa videl sedieť na mieste spätom s českými kráľmi. Jeden Husák na pražskom hrade by však Čechom mohol stačiť. Andrej Babiš prirovnáva svojho súpera k Putinovi a pri tom sa v tomto ruskom diktátorovi vzhliada. 

„Babiš na Pražskom hrade by nebol dobrou správou pre celú demokratickú Európu. Teda ani pre nás, na Slovensku.“

„Strašení válkou či zatažením do války, případně mobilizací považuji za zbabělost a podlost nejhrubšího zrna. Je to zneužívání strachu ve vlastní politický prospěch,“ prehlásil na dnešnej tlačovej konferencii Pavel s tým, že mier má zmysel chrániť.

 „Jako voják jsem nikdy nebyl ten, kdo tlačil někoho do konfliktu. Když se podíváme, jak fungují armády v demokratických zemích, tak armády plní politické zadání, žádná armáda nejde do války, protože by si nějaký generál usmyslel, že už se dlouho neválčilo,“ doplnil s tým, že vojny začínajú politici, nie vojaci.

Ten, kto spúšťa nenávistnú vnútropolitickú vojnu, sa zahráva s ohňom a je smutné, že sa to odohráva pri voľbe hlavy štátu. Andrej Babiš vie, že ak v tomto súboji prehrá, bude sa musieť z českej politickej scény skôr, či neskôr pobrať. Vyženú ho voliči, ktorým je takýto „babišovský“ typ politiky cudzí. Treba držať palce dobru, aby zvíťazilo nad zlom. Babiš na Pražskom hrade by nebol dobrou správou pre celú demokratickú Európu. Teda ani pre nás, na Slovensku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite