Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Aký bude tento rok?

.martin Mojžiš .názory .spoločnosť

Ak nepríde k nejakému neočakávanému prekvapeniu, kľúčovou svetovou udalosťou roku 2023 bude vojna na Ukrajine. Očakáva sa dlhý a vyčerpávajúci boj. Mnohí si kladú otázku, či to Ukrajina vydrží. Tak ale otázka nestojí. Ukrajina vydrží, o tom niet pochýb. Otázka je, či vydrží Rusko.

Martin Mojžiš

po napadnutí Ukrajiny putinovskou hordou nebolo medzi nami veľa optimistov. Veľa nebolo ani ľudí jasne presvedčených o tom, že Ukrajina sa má brániť, aj keby to mal byť prehraný boj. Dnes vieme, že optimisti mali pravdu. A vtedajšie porazenecké rady pesimistov sa dnes javia ako trestuhodná hlúposť.

Po oslobodení Charkovskej oblasti počet optimistov stúpol, ale keď sa potom ukrajinská protiofenzíva spomalila, opäť začalo byť počuť pesimistov. Tentoraz hovorili o tom, že to bude vlečúci sa konflikt, a znelo to ako zlá správa. Niekde medzi riadkami sa dalo čítať čosi v tom zmysle, že dlhotrvajúcu vojnu by Ukrajina nemusela ustáť. V skutočnosti to však vôbec nebola zlá správa. 

Na Ukrajine sa rozhoduje o podobe a osude sveta na najbližšie nie roky, ale desaťročia. V záujme slobodného sveta pritom nie je len úplne oslobodená Ukrajina, ale aj výrazne oslabené Rusko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite