Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad Juraja Petroviča: Slovensko je slabý štát

.juraj Petrovič .názory .iný pohľad

Pred tridsiatimi rokmi vznikol štát, ktorý väčšina jeho občanov nechcela. Štát, ktorý jeho „otec zakladateľ“ založil so svojimi spolupáchateľmi za účelom jeho rozkradnutia. Genetický kód jeho zrodu robí Slovensku problémy aj po troch dekádach existencie.

Juraj Petrovič

slovensko existuje ako samostatný štát tridsať rokov. To je o desať rokov dlhšie ako prvá Československá republika. A napriek tomu nevidíme nič podobné explozívnemu rozvoju Slovenska počas dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia. 

Aj po tridsiatich rokoch na Slovensku zápasíme stále o to isté ako na jeho začiatku – o základné smerovanie štátu, ktorému jeho zakladateľ síce napísal do ústavy, že je demokratickým a právnym štátom, len už potom nemal žiadny záujem na tom, aby sa Slovensko takým štátom naozaj stalo. 

Osemnásť rokov z tridsiatich jeho existencie vládli na Slovensku populisti. Mečiar, Fico a Matovič nikdy nemali snahu budovať štát v zmysle budovania robustných inštitúcií, ktoré by fungovali v záujme občanov a nie v záujme politickej garnitúry, ktorá je aktuálne pri moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite