Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko-Irán: nová aliancia?

.tomáš Zálešák .názory

Rusko používa iránske drony proti cieľom kritickej infraštruktúry Ukrajiny. To je momentálne najznámejšia a najviac preberaná položka v silnejúcej spolupráci dvoch problematických veľmocí. Táto spolupráca má však širší – a znepokojivý – kontext.

Tomáš Zálešák

je tu predovšetkým tritisíc kilometrová transkontinentálna obchodná trasa vedúca od východného okraja Európy do Indického oceánu. Prebieha mimo dosahu prípadných intervencií cudzích mocností na vynútenie dodržiavania sankcií, skracuje celkovú vzdialenosť a umožňuje urýchlenie vzájomnej výmeny komodít. Prepojením oblastí kontrolovaných Ruskom a Iránom dochádza k zefektívneniu presunu tovarov v Kaspickom regióne. Severná časť ústi do Azovského mora, teda na Rusmi okupovaný Krym a Mariupol. Do iniciatívy už obe krajiny investovali rádovo miliardy dolárov.

Čo má vlastne Rusko spoločné s Iránom? Ruskí predstavitelia predsa v minulosti radi zdôrazňovali svoju úlohu hrádze proti islamskému nebezpečenstvu, v neposlednom rade vo vzťahu k štátom post-sovietskej strednej Ázie. Revolučná Iránska islamská republika zase deklarovala nepriateľstvo k Sovietskemu zväzu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite