Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umiernení to odnesú prví

.tomáš Zálešák .názory

„Zajtra okolo toho vypukne peklo,“ povedal mi v stredu večer priateľ z istých mainstreamových novín po správe o streľbe a obetiach v kaviarni Tepláreň. Mal na mysli peklo mediálne a politické. A mal pravdu. Okolnosti, z ktorých sa to dalo vyčítať, boli zrejmé od prvých ústnych, akokoľvek nepresných či prekrútených správ.

Tomáš Zálešák

nie, ani ja nemienim odbiť celú vec odpoveďou, že išlo o len vyšinutého jednotlivca a basta. Poukázať na nenávistnú atmosféru v čoraz rozdelenejšej spoločnosti je nepochybne legitímne. Nenávisť sa však dá nielen rôzne rozrieďovať, ale aj presmerovať, prenášať z jedného objektu na druhý ako plameň z plameňometu (ako vedel súdruh Winston Smith). Dá sa aj maskovať rôznymi cnosťami, vrátane „lásky“. A tam, kde nálož potenciálneho konfliktu vybuchne, hlúpe črepiny si nevyberajú, koho zasiahnu.

A tak som sa dozvedel (skvelý vynález sociálnych sietí!), že aj časopis .týždeň je vraj vinný napomáhaním šírenia nenávisti (priamo či nepriamo?) voči skupine LGBTI+ a jej právam. Že by sme už naozaj boli aj s Dostojevským „všetci vinní vinami všetkých“? ...Nechajme bokom iróniu. Prajem si rovnako ako moji kolegovia, aby láska zvíťazila nad nenávisťou. Na nenávistné reakcie rôzneho druhu sme si v našom povolaní museli zvyknúť, psychologicky sa proti nim obrniť. Teraz je tu však niečo nové. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite