Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj Lenny by bol u nás len za úchyla

.juraj Petrovič .názory

Toto je Leonard Bernstein. Jeden z najlepších dirigentov a skladateľov druhej polovice 20. storočia. Autor takých fantastických vecí ako West Side Story, Candide či symfónie Kaddish. Syn ruských emigrantov sa právom stal ikonou v oblasti vážnej hudby.

Juraj Petrovič

jeho Young People's Concerts s The New York Philharmonics, ktorých bol od roku 1957 šéfdirigentom a hudobným riaditeľom, sú dodnes vzorom toho, ako sa majú deti viesť k počúvaniu hudby. Jeho prednášky na Harvarde zas ukazujú, ako hlboko je možné pochopiť hudbu, jej štruktúru, vlastnosti a fungovanie. 

Jack Mitchell/Wikipedia/Creative Commons

Jeho dirigentské umenie bolo a je pre mňa unikátne. Jeho hlboké pochopenie Gustava Mahlera ho okrem iného priviedlo k tomu, že po druhej svetovej vojne to bol práve Američan Bernstein, kto znovu otvoril dvere k Mahlerovi Viedenským filharmonikom. Tí ho totiž 20 rokov nesmeli hrať. A to napriek tomu, že Mahler bol počas jednej doby ich šéfdirigentom. 

Prečo ho teda nesmeli hrať? Gustav Mahler bol Žid. A tak keď sa v 30. rokoch dostali aj v Rakúsku k moci fašisti, Mahlera zakázali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite