Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Eugena Kordu: Sú dôležitejšie veci ako šport a hokej

.eugen Korda .názory .týždeň

Od druhej svetovej vojny sme boli nedobrovoľnými zajatcami jednej z najodpornejších ideológií – komunizmu. Z času na čas sme boli svedkami štátnych pohrebov komunistických pohlavárov. Prirodzeným dôsledkom ateizmu, ktorým vtedajší režim nakazil milióny ľudí v mnohých štátoch, bol aj spôsob, akým odchádzali z tohto sveta.

Eugen Korda

lúčenie v inom vesmíre

Tých šťastnejších pochovali pri Kremeľskom múre. Z menej šťastných urobili múmie a vystavovali ich ako symboly nehynúcej moci. Ani Klement Gottwald tomu osudu neunikol. Tento spôsob pochovávania však, našťastie, trval len zopár rokov, aj keď Leninova múmia leží v mauzóleu stále. Ešte si dobre pamätám, ako niesli rakvu generálneho tajomníka Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva. 

Nosičom sa vyšmykla a nechýbalo veľa a bola by  sa zrútila do vykopaného hrobu. Na komunistických pohreboch nebolo nič, čo by ľuďom dávalo nejakú nádej. Pohreby boli zbavené akejkoľvek ľudskosti, empatie, dôstojnosti a dokonca aj smútku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite