Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Disonantné posolstvá a samovražedné sklony

.tomáš Zálešák .názory

Odpoveď demokratického západu na ruskú agresiu proti Ukrajine býva niekedy oslavovaná ako zrodenie novej západnej jednoty a sebavedomia. Povedzme, že je na tom časť pravdy. „Časť“ však znamená, že to nie je celá pravda. Sú tu aj iné príznaky, svedčiace o tom, že riešenie „krízy našej identity“ bude ešte dlhá a zložitá cesta. V lepšom prípade.

Tomáš Zálešák

v pozadí podobných optimistických a oslavných konštatovaní sa dá občas „nahmatať“ viera, že slobodná spoločnosť sa skrátka z dlhodobého hľadiska musí ukázať ako lepšia a silnejšia; a že zvíťazí vďaka vlastnej príťažlivosti a cnostiam. To by sme si akiste mali priať, je tu však viacero nezodpovedaných otáznikov. A viacero varovných príznakov. Čo sú tie cnosti, pre ktoré by sme mohli byť morálnou autoritou pre ostatné časti sveta, a ktoré potrebujeme aj pre zachovanie vlastnej konštitúcie? Z čoho čerpáme istotu, že slobodnými aj zostaneme?

Čitateľ, dúfam, nebude pokladať za príliš zjednodušujúci ten plurál prvej osoby, v ktorom rátam Slovensko k demokratickému západu a „slobodnému svetu“, spolu s inými, vrátane najsilnejšej svetovej demokratickej veľmoci. No ešte raz: čo sú tie cnosti? Máme ich ešte? Zhodneme sa na tom, čo medzi ne patrí a nepatrí? Zhodneme sa aj na tom, čo sú naše neresti? A vieme, ako čeliť útokom na základy, z ktorých naša sloboda a zastupiteľská demokracia vyrastá? Zhodneme sa na tom, kto je priateľ a kto nepriateľ? Máme ešte jasno v tom, čo chápeme, keď hovoríme „sloboda“, „demokracia“, „ľudské práva“, „rovnosť“, právny štát“, „občianstvo“, „spravodlivosť“ a pod.?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite