Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nikdy nebudeme bez problémov, no a?

.tomáš Zálešák .názory

Situácia na ukrajinskom fronte stagnuje. A pokiaľ sa ukáže nádej na prielom v ktoromkoľvek smere pre jednu alebo druhú bojujúcu stranu, môžeme očakávať eskaláciu. V akej miere? Práve to sa nedá presne predpovedať. Od momentu, keď vypukne otvorená vojna, nemožno ju „dávkovať“ na lekárnických vážkach. To platí aj pre agresora aj pre obeť.

Tomáš Zálešák

iste, že by sme radi privítali rozuzlenie, a to v prospech Ukrajiny. Porážka Ruska a pád Putinovho režimu sú najlepšou alternatívnou, ktorá by pomohla predísť dlhodobej a rozsiahlej destabilizácii strednej Európy, so všetkou súvisiacou demoralizáciou a pokušeniami. Stále je tu istá nádej. Doposiaľ však nedošlo k rozhodujúcemu prielomu, ktorý by Rusko prinútil sadnúť k rokovaciemu stolu. A možno viac než prípadnej eskalácie by sme sa mali obávať dlhodobého vleklého konfliktu nízkej intenzity. Pardon, musím dodať: nie „obávať sa ho“ – to nestačí. Musíme si stav uvedomiť, pripraviť sa naň a prispôsobiť mu naše krátkodobé aj dlhodobé úvahy, taktiku aj stratégiu.

Hrozby pre demokratické ústavné systémy a stav medzinárodných vzťahov v našom regióne sú a boli početné a vážne aj pred vypuknutím otvorenej vojny na Ukrajine. Otázka, ktorá v tejto súvislosti pre nás neúprosne vyvstáva, je, ako čeliť následkom dlhodobého chaosu s jasnou strategickou koncepciou, bez straty morálky, jednoty v postojoch a schopnosti spolupráce, ktorú sme v poslednom období preukázali, hoci nikdy v celkom uspokojivej miere, v rámci EÚ aj Atlantickej aliancie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite