Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je Putin zahnaný do kúta?

.marína Gálisová .názory

Veľa sa v posledných dňoch hovorí o tom, či je zdravé zaháňať Putina do kúta. Či v tom kúte nedôjde k takej eskalácii, ktorú by sme všetci oľutovali. Teda či Putin nerozpúta jadrový konflikt.

Marína Gálisová

toto tvrdia alebo si myslia aj tí európski politici, ktorí už dávnejšie zvažujú, či by Ukrajina nemala Rusom predsa len prenechať časť územia. Ako povedal Volodymyr Zelenskyj, francúzsky prezident Emmanuel Macron ho upozornil, že by nebolo dobre Putina príliš poraziť, ponížiť. Prečo? Nuž, aby sme ho nezahnali do kúta. Macron sa ale mýli a mýlia sa všetci, ktorí sa zaoberajú úvahami, že Putinovi treba v niečom ustúpiť, lebo on sám už akoby ustúpiť nemal kam. Títo ľudia sa mýlia, a je jedno, či je to Macron, Scholz, Draghi alebo hocikto iný. (A občas sú to presne tí istí ľudia, ktorí na začiatku ruskej invázie očakávali, že Ukrajina rýchlo kapituluje a oni zase s Putinom vyjednajú nejaký podlý mier a budú pokračovať v „business as usual“ s jeho Ruskom.)

Mýlia sa, lebo Putina nemožno zahnať do kúta. Putin je v tom kúte veľmi dávno – mentálne. Zahnal sa tam sám vtedy, keď vtrhol na Ukrajinu, čo bol strašný zločin proti morálke. Ešte ďalej do kúta sa zahnal vtedy, keď sa nestiahol z jej územia, ani keď už aj jemu bolo jasné, že pôvodný cieľ obsadiť Kyjev, vymeniť vládu a fakticky (časom aj de iure) vymazať celý štát z mapy sveta, mu nevyjde, čo bol strašný zločin proti zdravému rozumu a racionálne poňatému pragmatizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite