Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Medvec: Od väzby k väzeniu je dlhá cesta

.juraj Medvec .názory .téma

Keď orgány činné v trestnom konaní žiadajú pre obvineného väzbu, dávajú tým najavo istotu a veria, že sa im prípad podarí dotiahnuť do úspešného konca. Cesta od návrhu na väzbu k dlhodobému ubytovaniu v Leopoldove je však dlhá a tŕnistá.

Juraj Medvec

väzba je jeden z najdôležitejších inštitútov trestného práva a má zabrániť pokračovaniu v páchaní zločinov či ovplyvňovaniu svedkov. Podstatné je, že ak aj niekoho nezobrali do väzby, neznamená to, že je nevinný. V posledných rokoch sa však v právnickej obci vynárajú obavy z jej nadmerného a neopodstatneného využívania. V prípade bývalého predsedu vlády Fica a ministra vnútra Kaliňáka bude kľúčový až záverečný šprint. Právoplatný rozsudok súdu, či už odsudzujúci alebo oslobodzujúci, je však v tejto chvíli vzdialený roky. Ak chceme finále boja o štát dotiahnuť do úspešného konca, zákony musia platiť pre každého rovnako.

väzba o vine nič nehovorí

S Kaliňákom vo väzbe a s Ficom ohrozeným trestným stíhaním sa začína nová kapitola slovenskej politiky. Časť verejnosti je presvedčená, že väzba znamená takmer istú vinu a trest za korupciu a zosnovanie zločineckej skupiny. V skutočnosti sme od odsudzujúceho rozsudku ešte na míle ďaleko. Návrh na väzbu je v trestnom konaní dobrou správou zo strany prokuratúry. Znamená, že štátny zástupca má v rukách tromfy, o ktorých sile je neoblomne presvedčený. Napriek tomu je väzba pre výsledok procesu fakticky nepodstatná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite