Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Orbán a pápež

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Maďarský premiér Viktor Orbán prvýkrát po svojom štvrtom zvolení za najdlhšie úradujúceho premiéra EÚ nevycestoval na svoju prvú zahraničnú návštevu do Poľska, ale do Vatikánu. Stalo sa tak vo štvrtok 21. apríla 2022, iba osemnásť dní po jeho zvolení. Pápež František je pritom považovaný za tichého kritika Orbánovej antiimigračnej a nacionalistickej politiky, preto bola táto návšteva prekvapivá.

Michal Oláh

obsah štyridsaťminútového súkromného stretnutia hlavy katolíckej cirkvi s autokratickým premiérom odmietli obe strany zverejniť s vysvetlením, že šlo o súkromnú audienciu. Ide v priebehu dvanástich mesiacov už o druhé stretnutie Františka s Orbánom, po tom, ako sa pápež na sedem hodín zastavil v Budapešti ukončiť Eucharistický kongres cestou na štvordňovú návštevu Slovenska.

Viacero diplomatov a znalcov Vatikánu vtedy vyhodnotilo tento časový nepomer návštev a strohú pápežovu rétoriku v Maďarsku ako skrytú kritiku Orbánovho nehumánneho prístupu k utečencom. Keď v roku 2015 prišlo do EÚ viac ako milión ľudí na úteku, väčšinou z Iraku a Sýrie, Orbán nariadil výstavbu plota zo žiletkového drôtu pozdĺž južnej hranice Maďarska so zavedením tvrdých antiimigračných zákonov.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine došlo k zmene prístupu. Maďarsko sa stalo jednou z hlavných tranzitných krajín pre Ukrajincov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite