Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO dáva zmysel znova, tu a teraz

.tomáš Zálešák .názory .názory

Dnes vieme, že studená vojna sa po roku 1989 vo východnej Európe nikdy neskončila úplne, iba driemala. Dnešok nám čosi naznačuje o zmysle Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorá hrala v tomto príbehu ústrednú rolu. Jej pôvod a minulosť môžu inšpirovať; môžu pomôcť pochopiť, čo toto spojenectvo pre nás znamená.

Tomáš Zálešák

porovnajme si dva zásadné prejavy, ktoré odzneli na tom istom mieste – vo Fulton College v štáte Missouri, USA, v rovnaký deň 5. marca s odstupom 50 rokov: na začiatku a na konci niekdajšej studenej vojny. Ich autormi sú dvaja v danom čase už bývalí premiéri Veľkej Británie: Winston Churchill (v roku 1946) a Margaret Thatcher (v roku 1996). Obaja sumarizovali výsledky predchádzajúceho konfliktu – v prvom prípade druhej svetovej vojny, v druhom studenej vojny. Obaja varovali, aby oprávnená radosť z konca predchádzajúceho konfliktu nezastrela výzvy nadchádzajúcej doby. Oba prejavy predostreli náčrt nových hrozieb a nových konfliktných línií v meniacom sa svete. A oba obsahovali návrhy dlhodobej spoločnej stratégie.

churchill: železná opona a vízia otvorenej budúcnosti

Churchill navštívil USA na pozvanie prezidenta Trumana v čase, keď západná a špeciálne americká politika voči nedávnemu sovietskemu spojencovi ešte stále do značnej miery tápala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite