Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od východu slnka na západ...

.tomáš Zálešák .názory

Je možné, že to, čo zachránilo západnú Európu v trinástom storočí pred Mongolmi bola kríza nástupníctva po smrti Veľkého chána Ögödeja. Ríše založené na sile, zarámovanej však len slabými a primitívnymi inštitúciami mávajú tento problém často.

Tomáš Zálešák

medzitým však k čerstvo zvolenému nástupcovi Kujukovi dorazil v roku 1246 list doručený výpravou vyslancov na čele s františkánom Jánom de Plano Carpinim, v ktorom sa pápež Innocent IV. pokúšal nadviazať diplomatické styky so žiadosťou, aby chán prijal krst a vstúpil tak do spoločenstva kresťanských vladárov (alternatívne riešenie: krížová výprava, bolo v danej chvíli z vecných dôvodov „nepriechodné“). Odpoveď nového z nástupcov Džingischána, „sladkého a úctyhodného syna Božieho“ bola promptná a vecná. 

Chán Kujuk vo svojom liste konštatoval, že nerozumie žiadosti o prijatie krstu, že nerozumie ani protestom proti masakrom na dobytých územiach, a vlastne nevie, prečo by sa mal stať vazalom. Upozornil, že jeho predchodcovia – Džingischán a Ögödej predsa rozposlali výnos boží o tom, že „z moci Boha si podrobíme celú zem od východu slnka až na západ“. Ale adresáti, obyvatelia dobytých území výnosu neuverili, a s podlým úmyslom zavraždili vyslaných poslov. Mongolský imperiálny kult Nebies (Tengri) nebol kresťanský ani moslimský. Bol primitívny, ale účinný ako mocenská legitimácia, a argumentácia jeho vrcholného pozemského predstaviteľa bola logicky nepriestrelná. 

Mongoli nezasahovali do náboženstiev poddaných, pokiaľ ich predstavitelia zachovávali bezvýhradnú poslušnosť. V opačnom prípade však nasledovali rýchle, kruté a efektívne represálie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite