Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto sa bojí odluky?

.tomáš Zálešák .názory

Ktovie, koľko ľudí si ešte dnes spomenie, že dodnes nesplnenú požiadavku „dôslednej odluky cirkvi od štátu“ vznieslo v roku 1989 VPN. A je to vlastne posledná jeho požiadavka, ktorá nebola splnená. Nie, nešlo o nepriateľstvo voči cirkvi, náboženstvu či veriacim.

Tomáš Zálešák

naopak. To kolabujúci komunistický režim mal svoje vlastné nekalé dôvody, pre ktoré si v predchádzajúcich desaťročiach potreboval zachovať kontrolu nad cirkevnými vecami, s následkami, ktoré dodnes strašia vo vzťahoch štátu a cirkevných inštitúcií, aj v laickom verejnom povedomí. Zdá sa, že sme premeškali historickú príležitosť. Dnešný stav spoločenskej atmosféry nevyzerá dobre pre nikoho, a určite nie pre cirkvi hlavného prúdu, čo na Slovensku fakticky znamená predovšetkým cirkev rímsko-katolícku, hoci nie výlučne. Kde sa stala chyba?

Dá sa namietnuť, že vyslovenie požiadavky odluky bolo skôr vzletné heslo než konkrétne rozpracovaný program. Že na realizáciu takéhoto kroku by bolo nutné riešiť množstvo prízemných, neraz chúlostivých problémov, dotýkajúcich sa o. i. majetkovo-právnych vzťahov. Áno, bolo tu a naďalej trvá aj riziko, že otvorenie debaty o odluke v konkrétnych, praktických súvislostiach môže prispieť k oživeniu prípadných konfliktov záujmov zainteresovaných strán. Zdá sa aj, že rastúci časový odstup od čias, keď bola pôvodná požiadavka odluky vznesená, neprispieva k vzájomnému dorozumeniu ani k ochote podujať sa na uskutočnenie zmeny. Áno, dalo sa a dnes sa dá naďalej očakávať aj to, že prípadné vzniknuté spory môžu využívať tí, ktorým to zo zištných dôvodov vyhovuje. Iste, že ani odluka by automaticky nevyriešila všetky problémy. V neposlednom rade je tu otázka odškodnenia náboženských obcí za zločiny bývalého režimu; odluka sama tu vyžaduje od štátu ráznu likvidáciu zostávajúcich položiek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite