Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimon Jeseňák: Vládne protipandemické opatrenia sú tak trochu tehotné

.šimon Jeseňák .názory .téma

Súčasná vládna garnitúra hrá na remízu. Riziko tejto športovej taktiky je, že nemusí fungovať a zápas môže dopadnúť prehrou namiesto deľby bodov. Vláda robí všetko pre to, aby nenahnevala ľudí, ktorí sa poctivo zaočkovali, no zároveň pôsobí i ako advocatus diaboli pre neočkovaných.

Šimon Jeseňák

zavádza protipandemické pravidlá, no vopred naznačuje, že ich nebude vedieť kontrolovať. Nariadi lockdown, no len mimoriadne nekreatívny človek by ho nedokázal obísť, keďže výnimiek je viac ako absolventov vysokej školy života. Prívlastok, ktorý lockdownu na Slovensku dal exminister zdravotníctva Rudolf Zajac, je „operetný“.

Minimálne časť vlády, ktorá sa riadi náladami v spoločnosti, nemá odvahu spraviť čokoľvek, čo by sa stretlo s nevôľou obyvateľstva. A tak protipandemické opatrenia, lockdowny, očkovanie či možná spoluúčasť pacienta na vlastnej covidovej liečbe sú tak trochu tehotné.

očkovanie a spoluúčasť pacienta

Na stránkach tohto časopisu bol uverejnený nejeden článok či rozhovor o tom, že vláda vie zaviesť povinné očkovanie (ktorého autor tohto článku nie je fanúšikom), a je rovnako možné, že do praxe vie uviesť aj spoluúčasť neočkovaného pacienta na vlastnej liečbe. Spoluúčasť pacienta by nemala byť drakonická, skôr symbolická a rádovo by sa mala pohybovať v desiatkach až stovkách eur. Ako v článku Dva fronty uviedol Rudolf Zajac: „očkovanie má byť  pre občana dobrovoľné. K jeho slobodnému  rozhodnutiu neoddeliteľne patrí aj zodpovednosť a pripravenosť znášať dôsledky. Tým môže byť napríklad nemožnosť vykonávať povolanie, ak nebude človek očkovaný, napríklad u vojakov, hasičov, policajtov alebo zdravotníkov. Tiež by mohla byť zavedená finančná, hoci iba symbolická spoluúčasť na liečbe  c-19 u neočkovaného.“

„Povinné očkovanie je možné zaviesť a rovnako je možné zaviesť i spoluúčasť pacienta na vlastnej liečbe.“

Napriek tomu, že vláda musela vedieť, že možnosť zavedenia povinného očkovania alebo spoluúčasti pacienta je možná, nikdy nenabrala odvahu a tento stav platí dodnes. Šanca, že by sa na tomto vajatavom postoji niečo zmenilo, je mizivá a tento fakt nezmení ani analýza, ktorú vypracovali ministerstvá spravodlivosti a zdravotníctva. Táto analýza pojednáva o možnosti zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu covid-19 a možnosti obmedziť úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s ochorením covid-19, ktorá sa rozhodla dobrovoľne nezaočkovať proti covidu.

Nuž, a na čo analýza prišla? Na absolútne nič prekvapujúce. Povinné očkovanie je možné zaviesť a rovnako je možné zaviesť i spoluúčasť pacienta na vlastnej liečbe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite