Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stavebná legislatíva má zase všetko „perfektne spočítané“

.tomáš Zálešák .názory

Vo februári dostane NR SR na prvé čítanie návrh nového stavebného zákona. Mimo iných otázok má riešiť aj existujúce problémy pamiatkovej výstavby bez kontinuity s predchádzajúcim stavebným zákonom.

Tomáš Zálešák

starý stavebný zákon je síce z roku 1976, bol však mnohokrát novelizovaný, a jeho dnešná podoba bola doposiaľ fungujúcim východiskom, ktoré nemožno ignorovať pri zmierňovaní následkov už spôsobených škôd či prevencii páchania nových. Radikálna diskontinuita s doterajšími postupmi tu sotva pomôže, a rad indícií svedčí o opaku.

Nový navrhovaný zákon má o. i. premeniť pamiatkarské pracoviská na „špecializované stavebné úrady“. Pamiatkari protestujú: takýto zákon povedie k preťaženosti aj tak nevyhovujúco malého počtu pracovníkov byrokratickými úlohami, ktoré im neprislúchajú, nezodpovedajú ich poslaniu, ich trénovaným zručnostiam, ani ich odbornej kvalifikácii. Predkladatelia zákona namietajú rôznymi slovami, že ide o nedorozumenie. Je však udivujúce, že do návrhu sa nijako nepremietli odborné názory tých, ktorých sa treba pýtať v prvom rade. Jednou z príčin je i fakt, že ministerstvo kultúry, ktorého návrhy boli zahrnuté do novely stavebného zákona, tento svoj vstup vopred nekomunikovalo so samotnými pamiatkarmi. Okrem pamiatkarskej obce protestuje aj  ZMOS a zainteresovaná časť mimovládneho sektoru, vrátane združenia VIA IURIS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite