Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K stavu demokracie – hrozba „resetu“ silnie

.tomáš Zálešák .názory

Hoci od konca komunistického režimu uplynulo viac než tridsať rokov, stopy minulosti zostávajú, a niekedy sa ukazujú nepríjemne živé. Ukazuje to aj správanie dnešného generálneho prokurátora, nehovoriac o správaní s ním spriaznených častí politickej reprezentácie a segmentov spoločnosti priaznivo naklonených prijímať ich dezinformujúce posolstvá.

Tomáš Zálešák

v kritických reakciách proti konaniu generálneho prokurátora už viackrát zazneli varovné odkazy na starý režim. Pohľadu do minulosti sa teda nevyhneme. Ak však uvažujeme o dedičstve komunistickej minulosti, skôr či neskôr sa nebudeme môcť vyhnúť súhrnnému kritickému zhodnoteniu ponovembrovej reformnej politiky.

Snaha uskutočniť reformy radikálne a čo najrýchlejšie bola a je akiste oprávnená. Bolo zbytočné predlžovať trápenia prechodných období. Navyše, ako ukazuje rad príkladov, výsledky rôznych variantov „tretej cesty“ vedú k novým katastrofám. Problém jednako pretrváva: Je ilúziou nahovárať si, že isté utkvelé vzorce správania a myslenia z doby normalizácie zmiznú následkom niekoľkých radikálnych reformných „rezov“. Rýchlosť teda bola potrebná, no nebola a nie je celým riešením. 

„Krízové situácie sa opakujú a je nezmysel pasívne očakávať, že sa ,vyčasí‘ a budeme môcť pokojne pokračovať v ceste.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite