Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tavárišč Žilinka

.martin Mojžiš .názory .téma

Žilinka je človek na svojom mieste. Na čele generálnej prokuratúry sovietskeho typu má stáť generálny prokurátor sovietskeho typu. Človek, ktorý svojimi postojmi a činmi dokáže jasne a zrozumiteľne demonštrovať, čo tento typ prokuratúry v skutočnosti znamená.

Martin Mojžiš

prvé ponaučenie z pôsobenia Maroša Žilinku vo funkcii generálneho prokurátora je takéto: ak chcete zmeniť generálnu prokuratúru na štátne zastupiteľstvo, nevoľte na sedem rokov nového generálneho prokurátora. Druhé ponaučenie je takéto: do nijakej funkcie nikdy nevoľte osobu, ktorá vo svojom životopise uvádza medzi obľúbenou literatúrou knihy o Adolfovi Hitlerovi, Josifovi Stalinovi a Pablovi Escobarovi. Tretie poučenie je nasledovné: aj človek s okuliarmi môže byť úplný mamľas. Tisícpäťsto ďalších ponaučení z priestorových dôvodov neuvádzame.

Od prvej chvíle, od momentu zvolenia, bolo evidentné, že Žilinka bude z hľadiska koalície piatym kolesom (a nemyslí sa tým rezerva) a z hľadiska opozície piatou kolónou. Čo nebolo úplne zjavné, bola jeho pozoruhodná nešikovnosť. Ak človek mieni komunikovať orwellovským štýlom, čiže hovoriť nejako a konať presne opačne, zdá sa rozumné neroztrúbiť to o sebe hneď pri prvej príležitosti. A čo urobil Žilinka? Len v skratke, aj tak to všetci poznáme: Volebné vyhlásenia o vyšetrení Kaliňákovho medzinárodného zločinu (únos Vietnamca) veľmi rýchlo naplnil neobnovením tohto vyšetrovania. Vznešené vyjadrenia o transparentnosti prokuratúry ilustroval trápnym útekom pred novinármi. Rozhorčené vyjadrenia o svojej nezávislosti od akýchkoľvek politikov (napríklad od poslanca Pčolinského, bez ktorého by sa generálnym prokurátorom nestal) demonštroval svojvoľným zastavením vyšetrovania Pčolinského brata. Žilinka za prekvapujúco krátky čas všetkých naučil, že ak niečo povie, pravdou je presný opak.

Počas minulého týždňa sme sa však o Žilinkovi dozvedeli nové informácie, ktoré stavajú jeho pôsobenie do celkom iného svetla. Piata kolóna zostáva, ale konflikt sa mení. Doteraz sa zdalo, že je nepriateľským agentom v lokálnom slovenskom boji proti únoscom štátu. Dnes vidíme, že je nepriateľským agentom v globálnom boji darebáckych štátov proti slobodnému svetu. A aby nikoho nenechal na pochybách, tak vykrikuje, že to nie je pravda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite