Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš: Hôrni chlapci

.martin Mojžiš .názory .politika

Čo sme sa dozvedeli z nahrávok rozhovorov Fica, Kaliňáka, Bödöra a dvoch čudných obhajcov v Bödörovej poľovníckej chate? Nuž, ako kto. Napríklad poslanec Pčolinský sa podľa vlastných slov dozvedel, že Fico tam jedol nejakú slaninu alebo tlačenku. A čo my ostatní?

Martin Mojžiš

úplne najdôležitejšie nie je to, čo sme sa z nahrávok dozvedeli my, ale čo sa z nej dozvedeli vyšetrovatelia a prokurátori. A podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry sa dozvedeli toto: „Vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy potvrdzujú snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz a zároveň diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám.” Čo z toho je slanina a čo tlačenka, to už nechajme na poslanca Pčolinského.

Ale zanedbateľné nie je ani to, čo sa dozvedela verejnosť. V prvom rade sme sa dozvedeli, že všadeprítomné diletantstvo je v tejto krajine ešte na vyššej úrovni, než sme sa doteraz domnievali. Najdlhšie slúžiaci premiér (ako sám rád zdôrazňuje), najdlhšie slúžiaci minister vnútra (ten človek bol fakt ministrom vnútra) a majiteľ najväčšej SBS (toto je jeho nežalovateľná charakteristika) sa opakovane stretávajú na mieste, ktoré monitoruje a odpočúva polícia. A bavia sa tam o veciach, ktoré Generálna prokuratúra opísala slovami citovanými vyššie.

Z obsahu tých rozhovorov poznáme len zlomok, ale už aj ten možno označiť za významný z hľadiska verejného záujmu. Prvé dve kratučké videá nám prezradili, že Fico informuje Bödöra o svojich budúcich aktivitách a že pre Kaliňáka nie je kauza, v ktorej išlo o nejakých stotisíc eur, nič extra. A potom prišli ďalšie videjká. Niektoré dôležitejšie, iné menej. Celkovo ide nepochybne o relevantný príspevok k slovenskému dejepisu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite