Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež, ktorý rozčuľuje. Chvála Bohu

.marína Gálisová .názory

Počas tejto pápežskej návštevy, ale vlastne už aj pred ňou, prežíva Slovensko zvláštny vzťah k Františkovi.

Marína Gálisová

veriaci katolíci – počítam sa k nim – ho považujú za zástupcu Ježiša Krista na tejto zemi. Časť z nich však – a k tej sa nepočítam – jedným dychom dodáva, že je to zástupca akýsi podivný, príliš liberálny, prípadne prihodia aj zopár hoaxov o tom, ktorým elitám „slúži“, kto ho „platí“ a koho vôľu „plní“. Podľa týchto ľudí vlastne ani neplní vôľu božiu, takže napokon ani zástupcom Krista nie je.

Silne mi takéto hodnotenia trhajú uši a srdce. Nie preto, že by som s Františkom vo všetkom súhlasila. Napríklad jeho ekonomické názory mi pripadajú príliš neekonomické, aj keď chápem, že kritikou kapitalizmu v skutočnosti nebrojí proti slobode, ale proti konkrétnym situáciám, keď sa kapitalizmus stáva zámienkou pre – neraz štátom v pozadí režírované – eliminovanie slobody a dôstojnosti jednotlivca. Ale jedna vec je s pápežom nesúhlasiť, druhá vec je opletať jeho osobu ohováraním, hoaxami, zjavnými nepravdami. A toto takíto ľudia neraz robia: veriaci i neveriaci, katolíci i nekatolíci. Vyrábajú z pápeža to, čím nie je, a dokonca si trúfnu vyhlasovať ho za predstaviteľa zla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite