Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Bezákovi vrátili hodnosť, nie funkciu

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Neverejné stretnutie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka s pápežom Františkom 24. júna 2021 vo Vatikáne je dobrou správou pre uzdravenie pošramotených vzťahov slovenských katolíkov. Už skutočnosť, že hlava 1,3-miliardového spoločenstva najväčšej kresťanskej cirkvi strávila s odvolaným trnavským arcibiskupom viac času ako s väčšinou slovenských biskupov, svedčí o mimoriadnom Františkovom úsilí uzdraviť túto ranu.

Michal Oláh

okrem spoločného obeda a najmä slávenia svätej omše, čo v katolíckej tradícii symbolizuje jednotu medzi duchovnými stojacimi za oltárom, bolo najdôležitejším momentom stretnutia vrátenie biskupského prsteňa odvolanému arcibiskupovi. 

„Pápež opäť ukázal svoju pokoru.“

Tento prsteň, ktorý je jednou zo základných insígnií každého biskupa – symbolizuje jeho cirkevnú moc –, poslal Bezák pred niekoľkými rokmi pápežovi ako posledný zúfalý výkrik v túžbe po vysvetlení svojho odvolania.

Pápež opäť ukázal svoju pokoru, keď prsteň Bezákovi osobne odovzdal, čím mu de facto prinavrátil hodnosť biskupa so všetkými výsadami. Samozrejme, kým Bezák nezíska v cirkvi primeraný úrad, šlo hlavne o morálne zadosťučinenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite