Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obete sexuálneho násilia budú mať v cirkvi väčšiu ochranu. Aj tie dospelé

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Katolícka cirkev mení svoj kódex cirkevného práva (CIC). Sprísňuje vo svojom kanonickom zákonníku sankcie za korupciu a spreneveru v cirkvi a mení aj dôležité trestnoprávne predpisy súvisiace so sexuálnym zneužívaním.

Michal Oláh

po novom bude možné v cirkvi za pedofíliu prísnejšie trestať nielen klérus, ale aj laických členov rôznych kresťanských spoločenstiev, katechétov či iných cirkevných aktivistov. Kľúčovou zmenou, ktorú inicioval pápež František, je rozšírenie definície sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Už nielen deti, ale aj dospelí muži a ženy budú môcť byť označení za obete zneužívania zo strany duchovných, aj napriek zdanlivo dobrovoľnému súhlasu. Konkrétne sú známe niektoré prípady, keď seminaristov alebo rehoľníkov zneužívali predstavení a obete so sexuálnym aktom súhlasili len zo strachu, čo by sa stalo, keby odmietli.

Sprísnenie a rozšírenie cirkevného práva je výsledkom úsilia Vatikánu efektívnejšie reagovať na tisícky sexuálnych škandálov, ktoré v posledných desaťročiach narúšajú dôveru v najväčšiu kresťanskú cirkev. Do praxe sa takto zavádzajú často opakované Františkove slová, že hlavnou príčinou sexuálneho zneužívania je mocensky asymetrický vzťah kléru k „svojim veriacim“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite