Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Čo obnoví plán obnovy

.štefan Hríb .názory .editoriál

Slovenský Plán obnovy je odovzdaný a hoci nás čaká ešte mnoho rokovaní, to základné sa už veľmi nezmení. V nasledujúcich rokoch minieme miliardy eur – a správna otázka je, či zmenia Slovensko k lepšiemu.

Štefan Hríb

niekomu sa môže zdať, že ak dostaneme na obnovu miliardy eur, nemôže to dopadnúť zle. Naša mentalita radostného prijímania európskych zdrojov – bez solidarity s európskymi problémami – je dlhoročná a vedie nás k nesprávnym uzáverom. Áno, dostať zrazu veľa peňazí môže byť pomoc, ale môže to byť aj prekliatie. A nejde iba o jednotlivcov, ktorým výhra v lotérii občas zničí život. Túto skúsenosť majú aj celé krajiny, ktorým náleziská vzácnych surovín vzali schopnosť zlepšovať sa.

Tú skúsenosť už máme aj my. Pred aj počas nášho členstva v EÚ sme čerpali miliardy eurofondov, ale výsledkom nie je lepšie zdravotníctvo či školstvo, ale skôr kultúra korupcie a strata ambície meniť veci vlastnými silami. Preto je dnes dôležité pýtať sa, čo urobí schválený Plán obnovy s budúcim Slovenskom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite