Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Policajt Derek Chauvin je vinný zo smrti Georgea Floyda. Prečo je verdikt dôležitý?

.marína Gálisová .názory

Porota v Minneapolise vydala verdikt: policajt Derek Chauvin je vinný zo smrti Georgea Floyda vo všetkých bodoch obžaloby. Je to v kľúčovej chvíli odpoveď na kľúčové otázky: Funguje spravodlivosť? Je systém skorumpovaný? A ako obstáli jednotlivci v skúške?

Marína Gálisová

na rozhodnutie poroty sa čakalo, ale nie až tak dlho. Jej uvažovanie o verdikte trvalo desať hodín, čo zďaleka nie je veľa, najmä keďže šlo o taký závažný prípad. Prípad, ktorý sledovali všetky médiá nielen v USA, ale na celom svete. Prípad, na ktorý boli naviazané protesty, a dalo sa teda očakávať, že výrok poroty vyvolá reakciu na uliciach. A v neposlednom rade prípad, na ktorý reagovali politici. Niektorí rozvážne, iní nie tak celkom. Ako to už s politikmi býva, zavetrili zlatú baňu politického kapitálu a pustili sa do ťažby, ako keby boli zajtra voľby. Môže to predstavovať problém pre spravodlivosť, ale k tomu sa ešte vrátime.

Verdikt poroty je dôležitý preto, že americká verejnosť veľmi potrebovala vidieť, že justícia funguje. To hrozné video smrti Georgea Floyda, v ktorom policajt očividne ignoroval Floydove sťažnosti, že nemôže dýchať, ba doslova len čakal, kedy dodýcha, vytvorilo obrovské pobúrenie. To pobúrenie musí mať v sebe každý normálne uvažujúci a normálne cítiaci človek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite