Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Michala Oláha: Poďakujme Sputniku V a posuňme sa ďalej

.michal Oláh .názory .názor

Pamätáte si ešte na expremiérov výrok: „Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia“?

Michal Oláh

deň nato s veľkou pompou priletel Sputnik V. Veľký týždeň to pre Slovensko bol – odštartoval trajektóriu pádu premiéra Igora Matoviča. A za to treba Sputniku V poďakovať. Čo je horšie, v očiach našich západných spojencov sme dnes zapísaní ako užitoční idioti prokremeľskej hybridnej vojny. Matovičov štvrtkový let do Moskvy to len potvrdil. Pre pochybovačov iba jeden argument: ruská strana ani po mesiaci od nášho nákupu prvých 200 000 vakcín nie je ochotná poskytnúť dosť informácií, aby vakcínu mohol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyhodnotiť ako bezpečnú očkovaciu látku.

Po stanovisku ŠÚKL-u už vieme prečo. Šarže vakcíny použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v časopise Lancet nemajú rovnaké vlastnosti ako šarže vakcíny dovezené na Slovensko. Nie sú ani zhodné s liekovou formou vakcíny, ktorú posudzuje EMA, spoločný majú len názov! Asi najpresnejší postoj k Sputniku V zaujal už začiatkom marca lekár a prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš: „Ja takýto liek nechcem a ani by som ho nikomu nepodal. Keď sa spomína geopolitická rovina, tak všetky vakcíny majú spĺňať rovnaké podmienky, ale to, že nechcem Sputnik V, som vedel už v auguste 1968.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite