Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Otázka nad Slovenskom

.štefan Hríb .názory .editoriál

Kríza vládnutia sa neskončila najhoršie – premiérom sa stal férovejší človek, koalícia pokračuje so štyrmi stranami, predčasné voľby nebudú, takže mafiánsky štát sa nevracia. Ale niečo sa v tieto dni zlomilo.

Štefan Hríb

keď boli oznámené výsledky parlamentných volieb, prvého marca 2020 na tomto mieste zaznelo: „Igor Matovič nie je pre svoju povahu a charakter vhodný na post lídra zmeny. Duch námestí Za slušné Slovensko bol úplne iný, než slová a činy šéfa OĽaNO. Napokon, sám sa od nich dištancoval nepravdivými útokmi na mladých ľudí, ktorí námestia organizovali. A rovnako fauloval aj svojich budúcich koaličných partnerov. Voľby však rozhodli. Aj toto rozhodnutie voličov umožňuje rádovo lepšiu vládu, než boli tie Mečiarove a Ficove. Teraz záleží len na novej koalícii, na správaní sa jej lídrov a na konaní nového premiéra, ako aj na ich tvrdej kontrole zo strany médií, či obrovský záväzok spoločne unesieme.” 

Keď o pár týždňov neskôr nastúpila vláda Igora Matoviča, na tomto mieste .týždeň skonštatoval: „Narábanie so zverenou mocou, odolávanie jej pokušeniam, je tou najťažšou úlohou. Uspieť nie je nemožné, vyžaduje si to však odstup od seba, načúvanie kritikom a ochotu korigovať chyby. Čo z toho má Igor Matovič? Podľa jeho voličov všetko, podľa jeho spojencov máločo, podľa kritikov takmer nič. Nepatrím k tým, ktorí si myslia, že teraz sa všetko – aj príbeh Igora Matoviča – začína odznovu. Šanca nie je veľmi veľká. Svoje obmedzenia si nesieme celým životom a žiadna funkcia ich neutlmí, skôr ich zvýrazní. Ale nejaká šanca tu je – tkvie v okolí premiéra, teda v jeho koaličných partneroch, v kritických médiách a vo všetkom, čo sa zrodilo na námestiach Za slušné Slovensko. Ak už nie sme štát, závislý od rozmarov jedného človeka, ale dospelejšia krajina, môže sa čosi podariť.”

Prešiel rok. Čo o Slovensku ukázal? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite