Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dali by si vpichnúť Sputnik V? Čo naň hovoria bežní ľudia a odborníci

.michal Oláh .názory

Podľa údajov zverejnených prieskumnou agentúrou Levada zo začiatku marca až šesťdesiat percent Rusov nechce byť zaočkovaných žiadnou vakcínou. Ani tou vlastnou Sputnik V. Ako sme na tom na Slovensku a čo vieme o vakcíne Sputnik?

Michal Oláh

o niečo lepšie. Očkovanie podľa prieskumu Eurobarometer úplne odmieta len 32 percent obyvateľstva. A zhruba päť percent našich ľudí by prijalo jedine vakcínu Sputnik V. 

Vyvoláva to otázku, prečo je veľká časť populácie ochotná zaočkovať sa neregistrovanou ruskou vakcínou. Antivaxerstvo s ruskou výnimkou? To pôsobí trochu zvláštne. Ale opýtali sme sa, kde sa na to berú dôvody.

 „Moja mama nechce inú vakcínu ako Sputnik. Nič racionálne by som tam nehľadala. Mama je rusofil, má dôveru v ruské veci a nedôveru v západné. Trochu aj prepadla konšpiráciám o Gatesovi, o tom že západná vakcína spôsobí neplodnosť a redukciu bielych ľudí. Sputnika sa nebojí,“ opisuje svoju skúsenosť so 70-ročnou matkou novinárka zo Záhoria. Po ruskú vakcínu bude vraj utekať, keď príde do Bratislavy.

Toto nie je celkom ojedinelý názor. Na sociálnych sieťach sú celkom počuť hlasy jednotlivcov, ktorí donedávna tvrdili, že sa očkovať proti covidu nemienia, ale teraz by si na Sputnik aj dali povedať. Vedie ich rusofilstvo, nedôvera k Západu, ilúzie o Rusku, o Putinovi... všetko možné, len nie rácio. Zdá sa, že práve im sa Igor Matovič rozhodol na výročie svojho volebného víťazstva vyhovieť. Presne tým, ktorí ho z veľkej časti ani vôbec nevolili. Loví percentá v smeráckych, hlasáckych, kotlebovských vodách? Očividne áno.

ruská odborníčka presvedčená nie je

Väčšina ľudí je však zatiaľ voči Sputniku skôr opatrných. 40-ročnú stavebnú inžinierku Evu z Bratislavy veľmi zneistil chaos okolo registrácie vakcíny. „Rada by som si vakcínu vybrala sama. Rozhodne nie tú neschválenú, o ktorej nevieme, či je vôbec bezpečná, a ani tú najmenej účinnú, zato s najvýraznejšou reakciou po očkovaní. Je zaujímavé, prečo Rusi stále nepožiadali o registráciu, keď je na trhu nedostatok vakcín a mali by biznis? Prečo hľadajú iné cesty, ako ju dostať na trh inak ako oficiálnou cestou? Je tu z niečoho strach?“ Eva dodáva, že nemá názor na Sputnik ako taký, „ale celé dianie okolo neho je zvláštne. Keby niet toho okolo, ani sa nad nejakým Sputnikom nepozastavím. Keby ho schválili, tak si ho pokojne dám,“ vysvetľuje rozhorčene matka troch detí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite