Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Rozhodnutie Lucie Nicholson

.štefan Hríb .názory .editoriál

Odchod najvýraznejšej političky z SaS nie je dobrá správa – ani pre jej stranu, ani pre koalíciu, ani pre budúcnosť zmeny z februára 2020. Pretože hoci ide o príliš emotívny krok, racionalita v jeho pozadí je celkom jasná.

Štefan Hríb

lucia Nicholson je bývalá novinárka. A už len to, že vždy stála na lepšej strane, nie je samozrejmosť. Neskôr sa stala tvárou SaS a dostala sa pod verejnú kontrolu. A už len to, že je dlhé roky bez vážnejšej kauzy, znovu nie je samozrejmosť. Občas sa v politických témach rozbiehala neohrabane – v otázke menšín jej prijatie empatického prístupu trochu trvalo a v otázke sporu s konzervatívcami ešte stále trvá. Ale učila sa ochotne a posúvala sa k lepšiemu. Navyše, nikdy neustúpila od ostrej kritiky mafiánskeho štátu, fašistov a nacionalistov, za čo si odtrpela veľkú dávku nenávisti. Postupne si preto – aj napriek komplikovanej povahe – získavala sympatie verejnosti, až sa napokon stala druhou najvýraznejšou a najpopulárnejšou tvárou vlastnej strany.

Ani k SaS však nebola prikovaná. Pred voľbami si prerušila členstvo, keď sa nezmierila s predstavou výhry ľudí okolo exministra Galka. Vtedy sa to zdalo trochu detinské, dnešné tupé verejné vyjadrenia Ľubomíra Galka však obraz výrazne menia. SaS to napokon ustála, Lucia Nicholson si členstvo obnovila, a dokonca sa stala jednou z dvojice kandidátov na budúceho predsedu. Tak prečo ten náhly odchod?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite