Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prípad Brhel a prípad Lučanský. Čitateľ .týždňa píše advokátom

.redakcia .názory

Pôvodne som chcel svoj list začať oslovením „Vážené dámy, vážení páni“. Avšak vzhľadom na obsah ďalších riadkov by vyznelo toto oslovenie, ako nemiestna absolútna irónia. Preto začnem neutrálne.

dámy a páni.

v poslednej dobe sa až príliš často opakujú situácie, keď členovia Vašej Advokátskej komory na základe vlastných, ničím nepodložených úvah, spochybňujú kroky orgánov činných v trestnom konaní a snažia sa rôznymi „faktami“, uspôsobenými v prospech svojich klientov, vyvolávať vo verejnosti dojem, že trestné stíhanie ich klientov je neodôvodnené a konanie niekto začal na akúsi domnelú objednávku.

prípad Brhel

Uvediem 2 príklady z mnohých, keď sa takto zachovali vaši členovia. Obhajca Jozefa Brhela Ľudovít Štanglovič sa k prípadu svojho klienta vyjadril nasledovne:

„Vzhľadom na dôkaznú situáciu, ktorá momentálne v tejto trestnej veci môjho mandanta je, očakávame, že, pokiaľ to nie je politická kauza, politicky motivovaná, dôjde k zrušeniu uznesenia v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi.“ Z jeho výroku je zrejmé, že navodzuje atmosféru akého politického procesu, ktorý sa voči jeho klientovi vedie. Pretože právna logika, ktorou sa všetci tak radi oháňate, hovorí, že ak Brhelovi nebude zrušené obvinenie, je obeťou politického procesu.

Toto jeho vyjadrenie sa dá preložiť do ľudskej reči nasledovne: Ak nezrušíte obvinenie môjmu mandantovi, budem vo verejnosti vyvolávať dojem, že môj mandant sa stal justičnou pochúťkou nejakého tajomného a neidentifikovateľného združenia alebo záhadného jednotlivca, ktorý politicky nariadil jeho popravu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite