Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lockdown: Namiesto pláže a hôr štyri steny

.michal Oláh .názory

Čo vás prvé napadne, keď sa povie cestovanie? Kam vyrazíte, keď konečne budete môcť oprášiť svoj pas? Aký cestovateľský sen si chcete splniť? Ako vplýva na naše duševné zdravie nemožnosť resp. obmedzenie cestovania a dovoleniek počas pandémie?

Michal Oláh

nie je žiadnou novinkou, že cestovanie spojené s dovolenkovaním blahodárne pôsobí na naše telesné a duševné zdravie. Odbúrava stres, ponúka nové pohľady, je akýmsi sociálnym brainstormingom (psychologický termín pre tzv. „búrku mozgov“), kedy sa na pár dní či týždňov premiešame s inou kultúrou, zvykmi, náladami a odstrihneme sa načas od zabehnutých stereotypov myslenia a správania. 

Následkom mimoriadne zlej pandemickej situácie na Slovensku vstupujeme do čierneho lockdownu, ktorý nás obmedzí v cestovaní viac ako doteraz, znásobujú ho aj zatvorené hranice niektorých štátov. Niekto to chápe ako prekážku, iný ako výzvu. „Keď nemôžem cestovať, akoby mi brali pocit slobody. Som namočená v chaose všetkých týchto utrpení, som stále smutná. Cestovanie robí predel medzi tým, čo bolo a čo bude,“ opisuje svoje pocity zo „svetového“ lockdownu hudobná skladateľka Sisa Michalidesová

Súkromný učiteľ matematiky Patrik Szomolay vníma prekážky cestovania ako šancu na zmenu. Počas pandémie odišiel na ostrov Tenerife, odkiaľ učí svojich študentov online. „Jediným obmedzením sú časté PCR testy, ale beriem to ako pozitívum. Aspoň viem, že je na palube lietadla bezpečnejšie,“ dopĺňa s úsmevom. Predstavíme vám pohľad psychiatra, psychologičky pre dospelých, detskej psychologičky a známeho cestovateľa, ako vplýva obmedzenie cestovania a dovolenkovania  na duševné zdravie človeka.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite