Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko vedie paranoidný vodca. Čo sa deje s kľúčovým spojencom NATO?

.pavel Macko .názory

Turecko má druhú najväčšiu armádu v rámci NATO. Je to ešte stále armáda, ktorá by sa v prípade potreby mala zapojiť do našej kolektívnej obrany? Do akej miery sa môžeme na Turecko spoľahnúť a v čom sa naše záujmy líšia? Chystá sa Turecko vystúpiť z NATO alebo ho máme z neho vytlačiť?

Pavel Macko

v týchto dňoch o ňom viac ako o spoľahlivom spojencovi počujeme v súvislosti s konfliktom v Náhornom Karabachu. Turecko sa jednoznačne a veľmi agresívnym jazykom postavilo na stranu Azerbajdžanu. 

Prezident Recip Erdogan označil Arménsko za banditský štát a pri Azerbajdžane neskrývane hovorí o politike jedného národa a dvoch štátov. To ale zďaleka nie je všetko. V týchto dňoch turecká prieskumná loď, ktorá zvyšovala už aj tak vysoké napätie a spôsobila pohotovosť gréckych ozbrojených síl, opustila vody v okolí Cypru. Stalo sa tak až po vojenských cvičeniach Francúzska a ich spojencov z EÚ. 

Nedávno Turecko vpadlo do Sýrie a zriadilo si tam vlastnú nárazníkovú zónu. Nastala neuveriteľná situácia, keď po počiatočných amerických protestoch prezident Trump nariadil okamžité stiahnutie amerických vojakov z oblasti.

Inak sa mohli stať terčom náletov amerických stíhačiek F-16 v tureckých rukách.  Bizarnosť situácie dokresľuje fakt, že z pohľadu Turecka ich najväčší spojenec vyzbrojoval kurdské milície, ktoré Turci považujú za svojho úhlavného nepriateľa. Je pre nich nepodstatné to, že bojovali proti Islamskému štátu, ktorý považujú ich západní spojenci za jednu z najväčších hrozieb. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite