Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál vo výslužbe Macko: Nevolajme po svätej vojne, lebo môže prísť

.pavel Macko .svet

Žiaden z účastníkov prebiehajúceho azerbajdžansko-arménskeho konfliktu nie je úplne bez viny. Potrebujeme silný medzinárodný tlak na okamžité zastavenie bojov a rokovania. Ak dopustíme, že táto začínajúca sa vojna sa zmení na svätú vojnu kresťanskej a moslimskej civilizácie, budeme mať vojnu všade, nielen v okolí Náhorného Karabachu.

Pavel Macko

nič horšie ako volať po civilizačnej vojne nemôžeme urobiť. Presne o to sa džihádisti, Al-Kajdá a Islamský štát roky snažia. 

Zmrazený konflikt v Náhornom Karabachu a okolí trvá v rôznych podobách a fázach už vyše storočia. Teraz ho niekto účelovo rozmrazil. To sa robí vždy, ak má niektorá strana pocit, že v novej aktívnej fáze môže niečo získať alebo si vyriešiť nejaký iný domáci problém. 

Všetko nasvedčuje tomu, že Arménsko novým konfliktom už nemá zdanlivo čo získať. Vo vojne v rokoch 1992 - 1994 získalo viac, ako by bolo možno spravodlivé. Maximálne môže dosiahnuť zmenu statusu Náhorného Karabachu. Napriek vojenskej kontrole tejto oblasti a priľahlých siedmich azerbajdžanských provincií, Arménsko zatiaľ uznáva Náhorný Karabach ako súčasť územia Azerbajdžanu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite