Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon z Maďarského fóra o dôchodkovej reforme: Treba odstrániť škodlivé zásahy a vylepšiť systém na základe skúseností

.zsolt Simon .názory .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku nám stoja tri dôchodkové pilirére, ale je otázne ako sú stabilné. Dôchodky by nemali byť závislé od svojvôle politikov. Bývajú však obľúbenou témou populistických časov pred voľbami. Štyria politici mimoparlamentných strán píšu o dôchodkovej reforme. O dôchodkovej reforme na Slovensku, ktorá je tak očakávaná a žiadaná, avšak má mnoho premennných.

dovolím si povedať, že dôchodková reforma bola – najmä z dlhodobého hľadiska – najdôležitejšou reformou druhej Dzurindovej vlády. 

Predovšetkým vytvorenie druhého piliera bolo odvážnym a úspešným krokom na ceste k udržateľnému dôchodkového systému, ktorý stojí na viacerých nohách a je menej závislý od svojvôle politikov. Takže systém bol nastavený na začiatku dobre (nie však dokonale), ale potom prišli vlády Roberta Fica.

Áno, výkonnosť a výhodnosť sporenia v druhom pilieri ďaleko zaostáva za pôvodnými očakávaniami. Treba však jednoznačne pomenovať dôvody a ukázať na vinníkov. Nalejme si konečne čistého vína! 

Po prvé, zabezpečiť dôchodkovú reformu do budúcnosti hľadaním konsenzu s opozíciou alebo sociálnymi partnermi bolo nemožné. Dohodnúť sa s Mečiarom, Slotom a Ficom a ich odborárskymi spojencami? V takom prípade by II. pilier nikdy nevznikol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite