Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Simon z Maďarského fóra: Kľúčové reformy by mali byť prijaté ústavnými zákonmi

.zsolt Simon .názory .neparlamentná alternatíva

Reformná, tak sa nazývala táto vláda ešte skôr, ako vznikla. Vtedy netušila, akú príležitosť na dokázanie hrdého prívlastku dostane: za peniaze Európskej únie urobiť reformy, ktoré tunajšie prostredie hlboko a trvalo zmenia k lepšiemu. Náčrt reforiem poznáme z reformného plánu Slovensko 2.0. Čo si o ňom myslia zástupcovia strán mimo parlamentu?

reformy sú potrebné, no nie preto, že dostaneme miliardy z EÚ.  Otázne je, aké reformy vláda navrhne. Také, ktoré na dlhé obdobie stabilizujú verejné financie, určia smerovanie v školstve, vo vede, v justícii a v živote krajiny a budú reakciou aj na súčasné výzvy, ktorým čelí celý svet? Mal som tú česť a možnosť sedieť v najreformnejšej vláde, aká kedy bola na Slovensku od Nežnej revolúcie. Bola to druhá Dzurindova vláda, za ktorej sa o Slovensku hovorilo v superlatívoch. 

Smer a bačovanie jeho nominantov a koaličných partnerov, ktorí „ukradli aj to, čo bolo betónom zaliate“ bolo podobné ako za Mečiara. Spomeňme si na predražené stavanie ciest, mýtny tender, nástenkový tender, kauzu emisie a pod. Jednoducho to, čo reformy Dzurindovej vlády prinášali, Ficove vlády využili pre „nášho človeka“, a nie pre krajinu. Druhý dôchodkový pilier demontovali a rozdali našetrené peniaze konkrétnych ľudí tým, čo sociálny systém len zneužívali. K tomu prispelo aj demontovanie právneho štátu ako takého, keď „náš človek“ stál nad zákonom, a to umožnila polícia, prokuratúra, ako i súdy. 

Slovensko potrebuje reformy v mnohých oblastiach, ktoré nebudú iba želaním úzkej skupiny ľudí a nebudú zdrojom iba verejných zákaziek, ktoré súkromné spoločnosti realizujú. Potrebujeme reformy, ktoré zmenia život v tejto krásnej krajine, stabilizujú jej budúcnosť a zabezpečia všetko, čo občania potrebujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite