Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riziková akcia a hazard. Rusko nemá prvenstvo vo vakcíne proti koronavírusu, ale v propagande

.filip Vačko .názory

Ruský prezident Vladimír Putin nedávno ohlásil schválenie prvej vakcíny proti COVID-19 na svete. Na prvý pohľad ide o revolučnú vec. Pandémia koronavírusu, prípadne strach z nej, totiž má na svetovú ekonomiku väčší dopad ako akákoľvek kríza od druhej svetovej vojny. Realita je však dosť odlišná. Rusko v tomto prípade nemá prvenstvo v oblasti vedeckého výskumu, ale akurát v oblasti šírenia propagandy.

Filip Vačko

vakcína proti COVID-19 bola schválená ruským ministerstvom zdravotníctva utorok 11. augusta. Podávanie vakcín má podľa The New York Times začať v októbri. Je pritom pravdepodobné, že od októbra sa ruská vakcína začne používať aj v iných krajinách po celom svete. Už teraz totiž prejavilo o ruskú vakcínu záujem viac než 20 krajín, vrátane Brazílie, Mexika a aj Indie, s 1,4 miliardovou populáciou. 

Politický marketing pri novej vakcíne podčiarkuje aj jej hovorový názov – Sputnik V. Ide tak o odkaz na Sputnik 1, čo bol prvý umelý satelit v histórii a veľký úspech vtedajšej sovietskej kozmonautiky. Vakcínu údajne stihla úspešne vyskúšať aj jedna z Putinových dcér. No o bezpečnosti vakcín a iných nových liečiv nerozhoduje populizmus, ale poctivé vedecké výskumy. A od tých, ako vyplýva zo základných pilierov výskumu vakcín, ako aj tvrdení odborníkov, má ruská vakcína poriadne ďaleko. 

ako sa vyvíjajú vakcíny

Vývoj nových vakcín prechádza tromi fázami. Prvá fáza zahŕňa malé množstvo dobrovoľníkov (typicky desiatky), pričom sa hľadá veľkosť bezpečnej dávky. Časť dobrovoľníkov dostane novú vakcínu a iná časť, ktorá je kontrolnou skupinou, dostane placebo, prípadne iný overený liek. Druhá fáza zahŕňa väčšie množstvo dobrovoľníkov (typicky stovky). Jej cieľom je odhaliť bezpečnosť a znášanlivosť vakcíny, ako aj ideálnu dávku. Až tretia fáza skúma samotnú účinnosť vakcíny – čiže či skutočne a do akej miery pomáha v obrane proti danému ochoreniu. Táto fáza zahŕňa typicky tisícky testovaných osôb. 

Ako však vyplýva z dostupných informácií, Rusko si celý proces testovania vakcín značne zjednodušilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite